ποιοί είμαστε

Η Αριστερή Καλλιτεχνική Ανεξάρτητη Συσπείρωση αυτοπαρουσιάζεται:

Αριστερή: παρότι ο όρος » αριστερός » έχει σήμερα εκφυλιστεί και ίσως έχει χάσει τη σημασία του, εμείς επιλέγουμε να τον χρησιμοποιήσουμε καθώς το ουσιαστικό νόημα της λέξης εκφράζει τις πολιτικές μας αντιλήψεις και τα πιστεύω μας, δηλαδή την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας, των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, την αντίσταση στις κυρίαρχες επιλογές μέσα απο μια κινηματική κατεύθυνση η οποία συμβάλλει στον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή.

Καλλιτεχνική: πρωτίστως, μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος στον οποίο βρισκόμαστε. Μιάς και φοιτούμε όλοι στην ΑΣΚΤ και το αντικείμενο των σπουδών μας είναι η τέχνη, έτσι και η συσπείρωση μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι…καλλιτεχνική. Ωστόσο, η αντίληψη μας είναι πως, ιστορικά, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κοινωνίας και της τέχνης. Κατα τη γνώμη μας, η τέχνη δεν μπορεί παρά να εκφράζει και να αποτυπώνει τα κοινωνικά ρεύματα. Σήμερα, η » καλλιτεχνική εξουσία » ( γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα, υπουργεία ), με τον ηγεμονικό της λόγο προτάσσει την εμπορευματοποιημένη τέχνη, χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό, η οποία είναι απομονωμένη απο τη ζωή και δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε μια παρακμασμένη κοινωνία, αυτό που βολεύει το σύστημα είναι και μια τέχνη σε παρακμή, πλήρως ενσωματωμένη στην κυρίαρχη ιδεολογία. Εμείς θεωρούμε πως ο καλλιτέχνης θα πρέπει να μην εγκλωβίζεται στον ατομικό του μικρόκοσμο αλλά το έργο του να καθορίζεται απο τις συνθήκες της κοινωνικής ζωής και στη βάση αυτή να αναπτύσσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα του. Άλλωστε τα μεγαλύτερα έργα τέχνης αποτέλεσαν ανάχωμα για το κατεστημένο (βλ. Γκουέρνικα ), γεγονός που αποδεικνύει πως η σπουδαιότητα ενός έργου τέχνης φαίνεται απο το πόσο βαθιά αντανακλά τη σύγχρονη εποχή. Οι μέρες που ζούμε είναι μέρες ριζοσπαστισμού και δημιουργίας. Η σύγκρουση με τις καθεστωτικές λογικές σημαίνει επίσης, πως χρειαζόμαστε μια τέχνη που να μην είναι προνόμιο ενός ελιτίστικου κοινού, αλλά να είναι προσβάσιμη για όλους, μια τέχνη που να μην υπηρετεί το σύστημα, όχι εκφυλισμένη αλλά ζωντανή.

Ανεξάρτητη: η αντίληψη μας για τα κοινά και την πολιτική είναι πως αυτή πρέπει να παράγεται απο τα κάτω, απο τον ίδιο τον κόσμο που δραστηριοποιείται μέσα σε ένα χώρο και όχι απο κάποιες πρωτοπορίες μέσα σε κάποια πολιτικά γραφεία. Γι’ αυτό επιλέγουμε τον δρόμο ενός ανεξάρτητου αριστερού σχήματος μιας και όλες οι παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε ιμάντες μεταβίβασης κομματικών γραμμών, χωρίς να συμμετέχουν τα ίδια τα μέλη στην λήψη των αποφάσεων, στην παραγωγή και υλοποίηση της πολιτικής τους. Επιλέγουμε επίσης μια ανεξαρτησία απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς και στους καθηγητικούς μηχανισμούς. Η ανεξαρτησία μας δεν είναι ατομική, δεν επιλέγουμε δηλαδή ατομικούς δρόμους αλλά προτάσουμε τη συλλογικότητα.

Συσπείρωση: επειδή διαλέγουμε έναν δρόμο αλληλεγγύης, αντίστασης, κοινωνικών αγώνων και συλλογικότητας, έναν δρόμο ο οποίος χρωματίζεται πολιτικά, δεν μπορούμε παρά να δρούμε συσπειρωσιακά. Δεν επιδιώκουμε την απόλυτη συμφωνία, καθώς δεν αποτελούμε κομματικό μηχανισμό, αλλά την σύνθεση των ποικιλόμορφων απόψεων. Κανένα πολιτικό γραφείο δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα, ούτε να αποφασίζει για μας, γι’ αυτό μέσα απο τη μορφή του σχήματος κάθε άτομο που θεωρεί τον εαυτό του μέλος αυτής της συλλογικότητας έχει ίσο δικαίωμα λόγου και έκφρασης.

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Επειδή επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση του φοιτητικού κινήματος συμμετέχουμε στις διαδικασίες ενός πανελλαδικού δικτύου ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων που φέρει την ονομασία Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ). Το δίκτυο των ΕΑΑΚ ανεξάρτητα απο κρατικούς μηχανισμούς, δρά στον κοινωνικό χώρο του πανεπηστημίου αλλά και έξω απ’ αυτόν. Τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί τον κυριότερο φορέα κινηματικών διαδικασιών και νικηφόρων αγώνων, ο οποίος παλεύει για την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου όλων εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση.

 

Advertisements

One Comment on “ποιοί είμαστε”

  1. Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ λέει:

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s